COOP’ART EFA219/16 Un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania
22/06/2019
Viatge de prospecció a la fira Cerámica de Montelupo Fiorentino En el marc del projecte europeu COOP’ART, representants de l’Ajuntament i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà s’han desplaçat fins a la ciutat de Montelupo Fiorentino per una visita tècnica de la fira Cèramica, una de les més importants a Itàlia. L’objectiu del viatge és conèixer de primera mà un model de fira d’èxit a Europa per preparar un nou esdeveniment de ceràmica a la Bisbal d’Empordà de cares el 2020.
Aquest matí, una comitiva de representants de l’Ajuntament i de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà s’ha desplaçat fins a la ciutat italiana de Montelupo Fiorentino, a la Toscana italiana, per visitar la fira Cèramica, una de les més importants a Itàlia, i reunir-se amb representants de l’Associació de Ceramistes i el Museu de la Ceràmica d’aquesta ciutat. Ho ha fet en el marc del projecte europeu COOP’ART de foment de l’artesania, del qual la Bisbal d’Empordà n’és un dels catorze socis i que té l’objectiu de promocionar i posar en valor els recursos locals com els saber-fer artesanals identitaris del territori de les regions europees que en formen part.
En les diferents reunions preparatòries de la candidatura de la Bisbal d’Empordà al projecte COOP’ART de POCTEFA es va acordar incloure un estudi que permetés establir un nou model de fira de ceràmica per a la ciutat, que començaria el 2020 i que pogués tenir continuïtat. Aquest estudi, que es va presentar el passat mes de gener a la Bisbal d’Empordà en el marc de la primera trobada dels socis del projecte, va recollir un conjunt de bones pràctiques en esdeveniments firals de ceràmica a nivell europeu que podien ser replicables a la Bisbal. El projecte també inclou la realització d’una visita tècnica de prospecció a dos d’aquests esdeveniments firals o culturals identificats en l’estudi, un d’ells Cèramica.
Cèramica es celebra anualment a Montelupo Fiorentino, una ciutat als afores de Florència, on, de manera similar a la Bisbal d’Empordà, l’artesania vinculada a la ceràmica és un dels sectors econòmics més importants, tant a nivell d’activitat econòmica com d’identitat territorial i d’atractivitat cultural i turística. Durant tres dies, Cèramica es converteix en l’aparador dels projectes ceràmics realitzats al llarg de l’any pels artesans i artistes locals, nacionals i internacionals, i esdevé un espai on poder aprendre, compartir i cooperar amb altres professionals del sector.
Fira Cèramica de Montelupo Fiorentino
Cèramica va néixer fa 27 anys a Montelupo Fiorentino, una ciutat ceramista als afores de Florència, amb l'objectiu de realçar una història de mil anys, que no es va donar a conèixer com a tal fins a finals dels setanta i principis dels vuitanta. Durant molt de temps, de fet, es va parlar de ceràmica florentina o toscana genèrica, sense identificar el lloc de la fàbrica. Això va ser possible gràcies al descobriment de l'anomenat "Pozzo dei lavatoi", un lloc antic que després d'haver cessat la seva funció va ser utilitzat com a abocador pels forns locals. Unes excavacions, realitzades entre principis dels anys 80 i 2000, van reconstruir la història de la fabricació de Montelupine. D'aquesta manera, es va descobrir que Montelupo sempre ha estat el centre de producció de ceràmica de la ciutat de Florència i els objectes fets aquí adornaven les taules de les famílies florentines més importants.
L'esdeveniment s'ha convertit en l'ocasió per presentar els projectes realitzats al llarg de l'any per part d’empreses locals i artistes de renom nacional i internacional, per trobar-se amb el públic potencial i compartir coneixements amb experts de la indústria. Des de fa alguns anys, els aspectes tradicionals s'han unit a la ceràmica contemporània. Cèramica també és l'ocasió per mantenir un diàleg entre diferents formes d'art performatiu. De fet, en els 3 dies de l'esdeveniment, espectacles i concerts es succeeixen al costat d’espectacles i instal·lacions d'art.
Enllaç per a més informació: www.festaceramica.it
COOP’ART, un projecte per fomentar l’artesania
COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.
Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de fila), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrenées, de l'Ariège, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennées, de Pyrenées Orientales, i l'Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: la Diputació de Barcelona, Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'associació lleidatana Obrador Xisqueta, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.
Pel que fa a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, entre altres accions, a través del projecte COOP’ART es poden finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta Museu que acollirà aquesta nova proposta d’esdeveniment a la Bisbal de cares al 2020 i dissenyar un estand de presentació de la marca Ceràmica de la Bisbal per assistir a fires nacionals i internacionals. A la Bisbal, el projecte compta amb el suport de l’Associació de Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica.
Enllaç per a més informació: https://www.visitlabisbal.cat/ca/coopart
El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
Aquest lloc web fa servir cookies per aportar una millor experiència de navegació i un servei més personalitzat. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.
Més informació | Acceptar